давайте поговоримо про фашизм

Бінарне мислення – це норма для людини як виду. Це те, що допомагає визначатися у світі, визначати свою тожсамість: «свій» – родина, «чужий/інший» – зовнішній світ; «свій» – моя тусовка, «чужий/інший» – інша тусовка, якій я не приналежу; «свій» – мій етнос або моя держава,  «чужий/інший» – усі інші етноси або держави. Це не розщеплення, це спосіб зрозуміти, яким є моє місце у світі, сповненому іншими людьми. Як усі інші стереотипні форми мислення, це орієнтир і спосіб заощадити ресурси, потрібні мозку на обробку інформації.

Етноси так само формуються з опертям на бінарний спосіб мислення. Для етносу розподіл «свій» – «чужий/інший» є єдиним способом самовизначення. Етнос, раса є соціяльними конструктами, вибудуваними людиною саме з метою самовизначення, вирізнення з-поміж усіх інших. Етнічна/національна тожсамість (як і будь-яка групова) будується одночасно на двох процесах: пошуку спільного з однією, меншою, групою та пошуку (чи створенню) відмінностей з іншою, більшою. Такі спільні та відмітні риси вибудовуються зазвичай на основі кількох точок: історичної території, спільних мітів та історичної пам’яті, релігії, мова, культури, спільної економіки та правової системи тощо.

Чи пов’язаний із національною тожсамістю фашизм? Так, пов’язаний. Але фашизм є не національною, а імперіялістичною тоталітарною ідеологією, яка спирається на національну тожсамість. Тобто не національна тожсамість спричиняє фашизм як імперіялістичну ідеологію, а імперіялістична ідеологія формує фашизм, утверджуючи право однієї нації домінувати над іншою. Іншими словами, вибудова етнічної / національної тожсамості, нації, держави-нації не є фашистським проєктом. Фашистським проєктом є розбудова однієї нації за рахунок інших етносів/націй шляхом їх колонізації/військового підпорядкування та встановлення тоталітарного режиму.

рф проголосила себе правонаступницею СССР і Російської імперії. І СССР, і Російська імперія були імперіями. Вони, як то властиво імперіям, мали колонії, якими керували на свій розсуд, відтягаючи на себе їхні ресурси (економічні, культурні тощо), переписуючи історичну пам’ять у спосіб, який виправдовував їхнє імперіялістичне ставлення до колоній, стираючи мовні та культурні кордони знеціненням, зневажанням і викоріненням національної мови та культури.

Імперський спосіб мислення – це завжди (я підкреслюю: завжди) мислення, яке спирається на дихотомію «свій – чужий». І от воно, спираючись на цю дихотомію, якраз вибудовується через розщеплення: високоінтелектуальний волелюбний міщанин чоловік росіянин – хохол, тупувата та скандальна баба-селючка; витончена, морально вища російська культура – смішна («гоголівська») селянська культура хохлів, вся етика яких – це горілка із салом і борщ та зневага до жидів. В імперській свідомості усе колонізоване завжди є «недо-» і, говорячи аналітичною мовою, завжди є тінню колонізатора.

Але при цьому, а насправді –  завдяки цьому, імперська свідомість структурована як нарцистична. Грандіозна самість підтримується та роздувається постійним додаванням колоній.  Відсутнє переживання свого цілісного «я», і побачити себе можна лише у дзеркалі колонізованого «іншого». Без колонізованого «Іншого» імперського «я» не існує. Тобто сам колонізаційний процес є процесом нарцистичного розширення імперії, яка позиціонує себе як найвищу форму державотворення. Ця держава володіє світом, керує ним і впорядковує його. Підпорядковуваний світ має мовчки підкорятися, не ставлячи під сумнів величність та справедливість імперії.

Що відбувається у разі, коли об’єкт нарцистичного розширення пробує вибудувати свою суб’єктність? Тоді спостерігаємо намагання відновлення грандіозної самості. Демонізацію об’єкту, перетворення його на могутнього переслідувача. Нарцистичну лють, адже спротив колонії загрожує самим підвалинам існування колонізатора. Імперії. Фашистської нації.

Усі статті на кшталт статті Стругацького про фашизм або статті Кернберга про нейтральність, які зараз радо поширюються ресурсами рф – і немає значення, чи вони є «ліберальними» ЗМІ (що б то не значило в рф), чи блоґами психологів, працюють на відновлення переживання колективного грандіозного «я» інтелектуальної еліти рф (знов-таки – що б то не значило в рф, адже однією із важливих ознак інтелектуальної еліти є її здатність діяти, а якраз на це інтелектуальна еліта в рф не здатна взагалі). Водночас, саме завдяки специфіці імперського мислення, вони перетворюються на вдатний інструмент демонізації колонії та виправдання нарцистичної люті у будь-якому її вираженні.

ще є питання про фашизм в Україні і чому статтю Стругацького знову почали поширювати саме зараз? Коли рф зі світу згладжує міста та села України та розстрілює цивільних людей, житлові забудови, лікарні, школи та дитячі садки?

Залишити коментар